16. okt, 2013

Kolja

In ons eerste jaar toen Wilnanda en ik (Jan-Anton) in Moldavië waren hebben we Kolja ontmoet. Kolja is een al oudere man van nu 78 jaar die voor mij een groot deel symbool staat voor het land en de hardheid van het leven in Moldavië. En toch ondanks alles gewoon doorgaat.  Als oudere is er een klein pensioen wat lang niet toereikend is om van te kunnen (over)leven. Ook op zijn leeftijd werkt hij als het kan iedere dag om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Tegelijkertijd staat de betekenis van zijn naam, vanuit het Russisch vertaald, voor mij symbool voor waar we mee bezig zijn als stichting movu-moldova, samen met de mensen in Moldavië. Kolja betekent “overwinnende mensen”.

Vanuit de gedachte Samen werk – Samen sterk ieder met zijn of haar eigen mogelijkheden willen we de betekenis van Kolja ook waarheid laten worden. Dat mensen hun huidige situatie kunnen gaan overwinnen en een nieuwe andere of betere toekomst vorm kunnen gaan geven. Uitgangspunt daarin is dat veranderingen vooral moeten komen vanuit de wens en gedachte van de mensen  ter plaatse. Zij zijn het die het beste weten wat prioriteiten zijn voor hun en op welke wijze dit binnen hun land uitgevoerd kan worden. Onze rol is een stimulerende en ondersteunende rol in de brede zin van het woord. Samen werken maakt dan ook daadwerkelijk sterk zoals blijkt hoe verschillende projecten in korte tijd (nu 2 jaar) hun plek succesvol hebben gevonden.