transport 2017

16. sep, 2017

transport 2017

Hulpgoederentransport Stichting movu-moldova naar Moldavië.

Dit jaar zijn twee chauffeurs van Quik's Quality Potatoes uit Hedel afgereisd met hun volgladen vrachtwagen met hulpgoederen. De stichting probeert middels projecten dingen mogelijk te maken voor de bevolking in Moldavië die anders niet bereikbaar zijn voor hen. De projecten zijn erop gericht om actuele hulp te verlenen en directe nood te verlichten, maar daarnaast ook om ontwikkelingen tot stand te brengen met een blijvend karakter.

Jaap van der Spek en zijn collega Lourian van Helden hebben samen deze rit gedaan.

Ze zijn op zaterdag 2 september gestart met het laden van de goederen. Deze bestonden voornamelijk uit schoolmeubilair, maar ook kleding en kinderledikantjes en bedden. Een paar grote kasten maakten het geheel compleet. De boordevolle oplegger werd op het terrein gestald en Jaap en Lourian zijn woensdag 6 september vertrokken. Hoewel het in een week te doen is om heen en weer te gaan, hebben ze besloten om langer te blijven, om naast het lossen van de spullen ook contact te krijgen met de bevolking daar.Voor Lourian was het de eerste keer. "Je moet het gezien hebben om te beseffen wat armoede is", zegt hij. "Het vergt heel veel inspanning van je. Niet alleen het rijden, maar ook alle indrukken die je opdoet. Armoede went nooit. Ondanks dat de mensen bijna niets hebben, willen ze toch nog wat weggeven als dank. Onvoorstelbaar.

We hebben dekens, die Jaap persoonlijk meegenomen had, overhandigd aan een oma die voor haar kleinkinderen moest zorgen. Ze was zo blij en wilde als dank haar enige stuk brood, dat ze in huis had meegeven. Je ziet heel nare dingen maar ook weer mooie dingen. De natuur is daar mooi. Arm en rijk gaan langs elkaar heen. Aan de ene kant een auto, aan de andere kant een paard en wagen. Arm en rijk is bij ons minder zichtbaar. Als je de blikken in de ogen van de kinderen ziet, wordt je daar blij van. Eigenlijk zouden we er allemaal een keer heen moeten, om een indruk te hebben wat armoede is," besluit Lourian.

Ook Jaap kan dit beamen. Hoewel dit voor hem al de zoveelste keer is, blijft het een indrukwekkend en mooi werk. "Ik heb de toezegging voor volgend jaar nu al weer gedaan. Ik wil dit blijven doen zolang het kan."

Ook Quik's wil deze toezegging van harte blijven steunen. "We waarderen het als medewerkers begaan zijn met het lot van anderen en willen dit graag faciliteren. Het is altijd weer een speciaal moment als je mensen terugkomen en vertellen wat ze meegemaakt hebben, maar vooral dat ze hebben mogen bijdragen aan een beter bestaan voor onze naaste medemens."