Nieuwsbrief 1-9-2021

Movu-Moldova

 

Waar komt de naam Movu-Moldova vandaan heeft u zich misschien wel eens afgevraagd? Eigenlijk is het heel simpel ontstaan. In 2012 gingen 2 bevriende echtparen, van der Mooren en Van Vugt met hun Campers op reis naar Oost-Europa. Een soort “We zijn er bijna” trektocht zoals bij omroep MAX. Op enig moment kwamen ze na wat omzwervingen via Roemenië terecht in Moldavië. Een klein landje ingeklemd tussen het grote Oekraïne en Roemenië net buiten de Europese Unie. 

De armoede en de leefomstandigheden van kwetsbare mensen die ze daar zagen trof hun diep. Bij thuiskomst voelde ze zich geroepen dat ze hulp wilde gaan bieden en zo werd MoVu (1e 2 letters, Mooren en Vugt) geboren. Moldova is de Engelse naam voor Moldavië. Sinds 2013 is Stichting Movu Moldova actief met een groeiend aantal projecten in Moldavië en heeft ook een ANBI status als erkend goed doel. Je zou de letters Movu ook kunnen interpreteren als een soort MOVE, een gaan of uitgaan naar………. Iets in beweging brengen. Het doel van Movu-Moldova is dan ook om met support uit het relatief rijke Nederland concreet de meest kwetsbare mensen helpen in Moldavië. Veelal kinderen en ouderen. 

Zomerprojecten 2021 

In Moldavië hebben de kinderen tussen 31 mei en 1 september zomervakantie. De scholen zijn dan 3 maanden gesloten. Dat lijkt voor kinderen misschien leuk, lekker vrij, geen verplichtingen of huiswerk maar het tegendeel is helaas waar. Er is daar voor de kinderen namelijk helemaal niks te doen wat met ontspanning, vakantie of leuke dingen doen te maken heeft. Veel kinderen wonen bij opa’s en oma’s, soms bij een oom of tante en ja soms zelfs alleen. De ouders werken vaak in het buitenland en plukken fruit in Zuid Europa of werken in de tuinbouw in het Westland, pakken onze pakketjes in bij Bol.com of zijn werkzaam in de industrie of logistiek in West-Europa. Kinderen kun je daar niet bij gebruiken. 

De kinderen in Moldavië krijgen op school tenminste nog een warme maaltijd tussen de middag. Ze ontmoeten elkaar, kunnen er leren en ook samen spelen. Bij opa en oma is er vaak geen of zeer weinig geld om eten te kopen. Van een pensioentje van 30 à 40 Euro per maand moet alles betaald worden, wonen, kleding, voedsel, energie, medicijnen. Dat kan gewoon niet, het voedsel in de winkel is er bijna net zo duur als hier. De reden waarom veel mensen ook een moestuintje hebben om nog wat voedsel zelf te kunnen verbouwen. Maar wat als je oud, ziek en versleten bent en dat gewoon niet meer gaat. Of als er geen geld is om zaaigoed en pootgoed te kopen na een koude winter. Of als de zomer zo warm en droog is met temperaturen van ver boven de 35 en 40 graden en er ondanks alle inspanning en voorbereiding geen water meer uit de ondiepe put komt om de moestuin te bevloeien. Tja dan is er honger, ja ook in de zomer. Voor zowel de kinderen als de ouderen een zwaar bestaan. Sommige kinderen kunnen nog wat werk vinden op het land om als tegenprestatie wat voedsel te krijgen. Anderen vervelen zich verschrikkelijk met een lege maag. De straat is hun leefwereld. 

Afgelopen zomer kon Movu-Moldova 3 keer hulp bieden waar de nood hoog was. 

Aanleg Waterput 

Door de droge zomers in Moldavië zakt de grondwaterstand en kunnen de ondiepe putten van enkele meters diep geen water meer oppompen of zijn sterk vervuild. Diepere putten zijn dan nodig om goed water uit diepere aardlagen te kunnen oppompen. Om zo’n diepere put te kunnen maken is speciaal materieel nodig. Na een projectaanvraag van Vasil Lupu, een van onze lokale contactpersonen, kon met onze hulp zo’n diepere put gerealiseerd worden, zowel voor drinkwater, sanitaire voorzieningen als om de moestuinen te voorzien van water.       

Meel voor brood 

Door het gebrek aan inkomen dreigde er honger bij een tiental families in de plaats Moscovei. Geen werk = geen geld = geen voedsel kunnen kopen. Op advies en aanbeveling van onze lokale contactpersoon hebben we voor deze gezinnen ieder een zak van 45 kg meel gekocht. Hiermee konden ze zelf brood bakken en de lege magen weer vullen in afwachting op betere tijden. 

Kindervakantieweek

 We kregen een aanvraag voor ondersteuning om een kindervakantieweek te organiseren voor 50 kinderen in verschillende leeftijden. We waren als vrijwilligers van Movu-Moldova echt blij dat we dit konden doen en de kinderen op deze wijze 1 week lang even uit de persoonlijke misère mochten halen van het harde dagelijkse overleven. De vele foto’s die we kregen getuigen wat het met een kind doet als het weer even echt kind mag zijn. Even ontspannen en lekker spelen en je niet druk hoeven maken of er wel genoeg te eten is vandaag.

 Maaltijdprojecten scholen

 Op 1 september zijn ook de scholen in Moldavië weer begonnen aan het nieuwe schoolseizoen. Voor veel kinderen betekent dit ook weer een stuk regelmaat en een dagelijkse maaltijd. Alleen voor kinderen die van huis uit geen bijdrage meekrijgen voor de maaltijden vallen buiten de maaltijdvoorziening van de school. Dit kunnen we niet toezien en laten gebeuren en om die reden hebben wij nu op een 3 tal scholen maaltijd projecten lopen voor in totaal 50 kinderen. De kinderen krijgen op doordeweekse dagen iedere dag een warme maaltijd op school door de support van Movu-Moldova.

Hulptransporten

 Zaterdag 4 september is het weer zo ver. Dan mogen we weer 2 grote trailers laden met hulpgoederen voor Moldavië. Vele waardevolle goederen die we de afgelopen maanden weer mochten inzamelen, sorteren, repareren, verpakken, wegen, coderen en transport klaar maken. Goederen als groenteconserven, rollators, rolstoelen, bedden, matrassen, klein meubilair, schoolmeubilair, incontinentiematerialen, medische verbruiksartikelen, kleding, beddengoed, huishoudelijke artikelen, keukenspullen, gereedschappen, fietsen, enz., enz., enz. Te veel om op te noemen eigenlijk. We vertrekken maandagochtend vroeg om 04.00 uur met 3  vrachtwagens (Een is geladen bij de werkgroep in Ugchelen). Na 3 dagen rijden (2400 km) komen we aan in Moldavië en zullen we daar de spullen verdelen.

 Samen Werken – Samen Sterk

 De slogan van onze stichting is “Samen Werken – Samen Sterk”. Door de inzet van een kleine groep gemotiveerde vrijwilligers kunnen we dit allemaal realiseren maar uw concrete hulp en support is daarbij ook van groot belang zowel praktisch als financieel. 

We kunnen nog volop vrijwilligers gebruiken voor dit mooie en bijzondere werk o.a. 

-          Sorteerwerk van kleding en verpakken van bruikbare spullen.

 -          Vrijwilligers om te helpen met het laden van trailers voor hulpgoederen 

-          Vrijwillige chauffeurs voor reizen naar Moldavië 

-          Het verzorgen van gastlessen en spreekbeurten op scholen en verenigingen. 

-          Communicatie via Social Media berichten, publicaties van foto’s, filmpjes en verhalen. 

-          Onderhoud en beheer van onze website 

-          Bestuursfuncties diverse taakvelden.

 -          Inzameladressen waar kleding en bruikbare spullen kunnen worden afgeven die vervolgens naar de centrale opslag kunnen. 

Neem gerust contact op voor meer informatie met Rob Hendriks (Vz) mob. 06 511 77860 of movu-moldova@outlook.com. Het is mooi en bijzonder vrijwilligerswerk om zo heel concreetpraktische hulp te kunnen bieden in een leuk team van gemotiveerde mensen. En als dat door tijdgebrek en een overvolle agenda niet kan is er ook nog altijd de mogelijkheid om ons gewoon financieel te ondersteunen. Zowel structureel als incidenteel elke gift hoe groot of klein ook is van harte welkom. U kunt uw fiscaal aftrekbare gift overmaken op onze bankrekening. Wij garanderen dat elke cent goed wordt besteed ten behoeve van de kwetsbare mensen in Moldavië. Mogen we ook dit keer weer op jullie steun rekenen? IBAN: NL 41 RABO 0136 6410 83 tnv Stichting Movu-Moldova. Namens al die mensen alvast onze hartelijke dank.